• Geschiedenis

  Honkbalvereniging The Orioles Bergschenhoek vindt haar oorsprong al in 1921. In dat jaar fuseerden twee Rotterdamse voetbalverenigingen, ‘het Noorden’ en ‘de Adelaars’. De nieuwe verenigingsnaam werd NADO, wat stond voor: Niets Anders Dan Overwinningen. Rond 1961 werd een nieuwe sport binnen de vereniging geïntroduceerd.

  Enkele enthousiaste voetballeden wilden ook gedurende de zomermaanden actief met sport bezig zijn en hebben de honkbaltak tot leven gebracht. In 1963 verhuisde de NADO-V van de Gordelweg naar de Achillistraat. Een echt honkbalveld kwam daar ter beschikking. De eerst jaren stonden in het teken van een langzaam groeiend aantal honkballeden. Vanaf 1970 steeg het spelniveau van het 1e team aanzienlijk en werd er op landelijk niveau gespeeld.

  1986 was het jaar van de eerste Amerikaanse speler. John Lents uit St. Louis: een grandioze speler met een enorme winnaar mentaliteit die samen met Jim Shuster (nog altijd zeer actief binnen de vereniging) de honkbaltak naar een hoger niveau stuwden. In 1990 heeft de honkbaltak zich afgescheiden en is als zelfstandige vereniging, onder de naam "The Orioles" verder gegaan. Het nieuwe speelveld was gelegen aan de Beekweg op Laag Zestienhoven.

  In 1990 was promotie van het eerste team naar de op één na hoogste klasse in Nederland een feit. Tot 1996 is in deze klasse gespeeld. Daarna was degradatie, vooral vanwege het ontbreken van een gedegen jeugdafdeling, onafwendbaar. Met deze wetenschap in het hoofd is in 1996 de eerste aanzet gegeven tot de huidige jeugdafdeling.

  Aanleg van het honkbalveldAanbouw van de huidige kantineIn 2000 waren de The Orioles opnieuw gedwongen te verhuizen. De hoge snelheidslijn was dwars over het speelveld van Laag Zestienhoven gepland. Na vele contacten met de toenmalige wethouder Offermans kwam de overeenkomst met de gemeente Bergschenhoek tot stand. Voor Bergschenhoek betekende honkbal een welkome uitbreiding, die voor diversiteit in het sportaanbod zorgde.

  Voor The Orioles betekende de stap naar Bergschenhoek een speellocatie met potentie. Een prima accommodatie, mooie speelvelden maar vooral een kans om de jeugdafdeling verder uit te bouwen. De eerste bal op het huidige complex aan het Sporthoekpad is in maart 2001 gegooid.

  In de jaren op het nieuwe Bergenhoekse complex speelden The Orioles met hun eerste honkbalteam op landelijk niveau. In 2008 lukte het de club om met het honkbalteam te promoveren naar het tweede niveau van Nederland. Hierin speelt het eerste honkbalteam nog steeds.

  Het dames softbal team speelde lange tijd op lagere niveaus. In 2007 startte Gyselle Lovelock met een indrukwekkende opmars. Vanaf de vijfde klasse promoveerde het team meermalen achter elkaar om uiteindelijk in 2011 in de eerste klasse te gaan spelen. Dat doen zij op dit moment nog steeds.

  In 2018 hebben beide eerste teams zich gehandhaafd op hun niveaus: het eerste honkbal team bleef in de Overgangsklasse en het eerste dames softbal team werd overall derde in de eerste klasse.

  2019 was het jaar met wisselend succes: het eerst honkbalteam degradeerde met 5 andere teams uit de overgangsklasse. Het eerste damesteam wist met een talentvolle ploeg promotie naar de Silver Leage te bewerkstelligen.

  De jaren daarop waren, mede door de Corona pandemie niet succesvol: het eerste damesteam degradeerde, veel oud spelers en -speelsters verlieten de vereniging. Hierop is besloten om weer te gaan werken aan het zijn van een vereniging met elkaar en van daaruit de sporten te beoefenen die we leuek vinden. Welk niveau daarbij hoort, zie we dan vanzelf wel weer.